Jak ugotować ryż?

jak ugotować ryż

I dlaczego nie warto kupować ryżu w torebkach?

Piszecie do mnie  z prośbami o więcej tekstów dotyczących tego, jak prawidłowo wykonywać podstawowe czynności w kuchni. Okazuje się, że zakładka „kulinarne abc” cieszy się Waszym zainteresowaniem. I bardzo dobrze! Opanowanie podstaw w kuchni to prosta droga do pysznego jedzenia.

Była instrukcja obchodzenia się z jajkami, teraz przyszła kolej na ryż. Biały, brązowy, dziki, jaśminowy (do wyboru)… Niepozorny, a przecież zdrowy i pożywny. O dziwo nie wszyscy za nim przepadają.  Często powodem „nie lubienia” ryżu jest zły sposób przygotowywania go.

Zły, czyli jaki?

Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania ryżu jest zbyt długi czas gotowania. W konsekwencji tego na naszych talerza ląduje rozgotowana papka bez smaku. Moje kubki smakowe miały okazję (a raczej zostały przymuszone) doświadczyć takich papek podczas przygody (na szczęście bardzo krótkiej) ze szkolną stołówką.

jak prawidłowo gotować ryż

1. Gdzie i jak kupować?

Nie jestem zwolenniczką ryżu w torebkach, saszetkach i innych takich. Wybieram „wolny” ryż na wagę (kupuję w młynie). Przetestowałam oba rodzaje i uważam, że smaczniejszy jest właśnie ten na wagę. Torebkowy ma inny smak, dla mnie pachnie chemią.

2. Ile zjadać?
Porcja obiadowa dla głodnej, zdrowo odżywiającej się osoby to około 50g-60g ryżu.
3. Jak gotować? /porcja dla 2 osób/

1 szklankę opłukanego białego ryżu zalej 1,5 szklanki wody. Garnek przykryj pokrywką, gotuj, aż woda zacznie wrzeć. Odkryj nieco przykrywkę (zrób niewielki otwór, żeby para wodna mogła wydobywać się na zewnątrz) i gotuj ryż na małym ogniu przez około 13-15 minut. Ryż brązowy gotuj dwa razy dłużej – 30-35minut. Przed podaniem delikatnie przemieszaj widelcem.

Po ugotowaniu ryżu możesz także zestawić garnek z ognia, zdjąć pokrywkę, a garnek przykryć ściereczką, która wchłonie nadmiar pary wodnej.

4. Ryż al dente?

Można i tak. Żeby ugotować ryż na sypko, musisz wcześniej podsmażyć go na oleju przez około 2-3 minuty, aż stanie się przejrzysty. Następnie zalej go wodą i postępują jak w punkcie 3. Proces podsmażania spowoduje, że ziarenka nie będą sklejały się w trakcie gotowania.

Taki sposób przyrządzania ryżu bardzo dobrze sprawdza się w daniach typu pilaw.

Pamiętaj, że dodawanie oliwy do gotującej się wody nie wpłynie na sypkość ryżu.

5. Solić?

Nie dodaję do wody soli, dzięki temu ryż zachowuje swój naturalny, słodki aromat (szczególnie ważne w przypadku ryżu jaśminowego). Ty oczywiście jeżeli chcesz i lubisz, możesz użyć soli.

jak ugotować ryż na sypko

Pysznego!
Ilka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinarne abc, Ryż - kasza - ziemniaki, Łatwe i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Jak ugotować ryż?

  1. Maciej Kowalski pisze:

    Witam,
    Jest jeszcze jeden sposób, sposób mojego taty, moim zdaniem najlepszy: po zagotowaniu się ryżu, wstawić go w tym samym garnku do nagrzanego na średnią temperaturę piekarnika pod przykrywką i poczekać aż wchłonie wodę:) Nie znam bardziej sypkiego ryżu niż ten przygotowany powyższą metodą:) Nie pamiętam proporcji wody, ale chyba 2 miarki wody na jedną ryżu:)
    pozdrawiam

  2. tb pisze:

    witam serdecznie,

    gdzie mozna kupić sypki ryż? w jakich miejscach oprócz młynu?:P

  3. yozef pisze:

    Witam.Gotuje ryż jak pisze Maciej tylko zamiast do piekarnika po zdjęciu z gazu opatulam ręcznikiem i sam sobie dochodzi ;)

  4. Kasia pisze:

    Ja jak mam czas to go najpierw prażę na maśle z cebulą i czosnkiem, potem zalewam wodą (proporcja ryżu do wody 1:2) i gotuję na bardzo małym ogniu/temperaturze. Trochę soli, pieprzu. po około 10 minutach przykrywam pokrywką, żeby doszedł. Gdy nie mam aż tyle czasu to podsmażam na maśle cebulę z czosnkiem, wrzucam ryż instant (Granero ma taki) i zalewam wrzątkiem. Ten zawsze będzie na sypko, bo to jest jak paraboliczny, tylko bez gotowania.

  5. Kiciorek pisze:

    W europce ryż „parboiled” to zwykłe oszustwo. W Stanach, parboiled rice przygotowuje się tak, że szkankę ryżu zalewa się szklanką wrzątku, przykrywa i czeka 3-5 min. I ryż jest gotów! Żadnego gotowania! W europce w kilku krajach kupowałem ryż rzekomo „parboiled” (czy „paraboliczny” jak go polskie kmiotki przezwały) i guzik – trzeba go gotować jak zwykły ryż. Kicha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>