Ciasto z białek

ciasto z białek

Ostatnio zastanawiałam się nad tym, co przyniesie nowy rok. Minęło nie wiele czasu, a on mnie już i tak zaskakuje. Nie mogę narzekać, przecież zgodziłam się bez marudzenia przyjąć wszystko, co ma mi do zaoferowania. Tylko czasu trochę jakby mało.

A kiedy robi się go jeszcze mniej, kiedy zapominam, kiedy na kartce muszę zapisywać „zrób, kup, nastaw, wejdź, przeczytaj…”, to wtedy zdecydowanie wciskam hamulec. Zwalniam. Wyłączam telefony, chowam pod poduszkę kalendarz, omijam wzrokiem wszystkie sprawy do zrobienia na już. Szukam jednego wolnego popołudnia, zaparzam gorącą herbatę, otwieram słoik z domowym dżemem malinowym i robię ciasto. Przecież są rzeczy ważniejsze.

Ostatnio zrobiłam to ciasto. Szukałam pomysłu, jak wykorzystać pozostałe po świątecznych wypiekach białka. Zawsze mam z tym problem. Do masy dodałam jeszcze migdały i białą czekoladę, znalezione w szafce.

Wyszło pyszne. Zostało zatwierdzone przez mamę.

To ciasto z kategorii nie wygląda, ale smakuje i to jak. Jest proste, skromne, ale tuż za pierwszym gryzem kryje wyjątkowy, ciekawy smak, który nawet mnie zaskoczył. Doskonale pasuje na podwieczorek w miłym towarzystwie.

jak wykorzystać białka jajek

Ciasto z białek z migdałami i białą czekoladą

  • 4 duże białka
  • 180g cukru
  • 2 pełne łyżki cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki przesianej mąki (około 220g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g stopionego masła
  • 50g posiekanej białej czekolady
  • 60g płatków migdałów

Przygotowanie:
Z białek ubij pianę na sztywno. Cały czas ubijając wsypuj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ubijaj jeszcze przez około 8-9 minut.

Do białek dodawaj stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia na zmianę z roztopionym i przestudzonym masłem. Masę mieszaj bardzo delikatnie łopatką albo drewnianą łyżką. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i migdały.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Ja używam keksówki o długości 24cm.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 45minut, aż wierzch się zarumieni.

Podawaj z czarną herbatą i ulubionym dżemem.

ciasto z białek z czekoladą i orzechami

Do pysznego,
Ilka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Ciasto z białek

  1. daro pisze:

    Nie wiem w którym miejscu prostokąt ma średnicę .Te 27 cm przyjąłem jako długość keksówki .
    Przepis ciekawy .Ciasto wylądowało w piekarniku .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>