Pasta jajeczna – pochwała prostoty

pasta jajeczna

Żeby ją zjeść, potrzebujesz chociaż jednej wolnej soboty i śniadania, które zaczyna się nie wcześniej niż o 10. Uwaga! Może wywołać wspomnienia.

To było jeszcze w czasach szkoły podstawowej. W takich czasach, kiedy plan zajęć obejmował przedmiot o nazwie „technika”. Pamiętacie tę gorszą i zdecydowanie mniej lubianą wersję plastyki? W ciasnej, ciemnej sali 21, z zakratkowanymi oknami i niewygodnymi, drewnianymi stołami z imadłem u boku, uczyliśmy się rysować kwadraty, robić karmniki, uczyliśmy się pisma technicznego i uczyliśmy się gotowania. Może słowo „gotowanie” nie jest do końca odpowiednie na określenie tego, co wtedy robiliśmy, ale miało to dużo wspólnego z deską do krojenia i nożem.

Zadanie było (pozornie) proste. Mieliśmy przynieść na zajęcia chleb, masło i co nam jeszcze wyobraźnia podpowie, albo co akurat będzie dostępne w sklepie i przygotować potrawę, która wprawi w zachwyt panią od techniki. Bo to wszystko na poważnie, na OCENĘ do dziennika.

pasta z jajkami na kanapki

Tym razem z opresji nie wyratowała mnie mama – mój prywatny mistrz kuchni – ale tata, który tak jakby przeczuł, co też może smakować tej kobiecie w fartuchu roboczym. Nauczył mnie przyrządzania prostej, a zarazem pysznej (bo proste zawsze jest pyszne) pasty jajecznej ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Jak się potem okazało, dobrze przeczuł. Pasta tak smakowała nauczycielce, koleżance z ławki i koledze z ławki obok, że do domu wróciłam już tylko z pustym talerzem.

Mam wrażenie, że są tu osoby, które dobrze znają smak pasty jajecznej. Wiem, że jada się ją w różnych wariantach – bez dodatków, ale też z papryką, ogórkiem, musztardą. U mnie króluje wersja podstawowa ze szczypiorkiem. Czasami zmieniam upodobania i eksperymentuje z innymi składnikami,  ale dzisiaj przedstawiam klasykę.

pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewkami   

  • 4 jajka
  • 5 rzodkiewek
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo na przykład według jednej z metod. Ostudź i pokrój w zależności od upodobań w drobną lub większą kostkę. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną rzodkiewkę i majonez. Całość wymieszaj, posyp szczypiorkiem (ewentualnie odrobiną soli, pieprzu) i jeszcze raz wymieszaj.

Zjadaj od razu na świeżym pieczywie.

Zawsze możesz „odchudzić” pastę poprzez dodanie jogurtu zamiast majonezu, albo wymieszanie majonezu z jogurtem.

Pysznego!
Ilka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ekspresowo, Łatwe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Pasta jajeczna – pochwała prostoty

  1. Daria Anna pisze:

    Zdjęcia zwykłej pasty wyglądają tak smacznie, że mam ochotę zjeść całą tą miseczkę. Pychotka- jeszcze śniadania nie jadłam, więc właśnie karmię się przez ekran komputera.

  2. Marta pisze:

    Moja pasta to jajka, cebulka, trochę musztardy i majonezu. Taka całoroczna opcja:)

  3. almac pisze:

    Nic nie piszesz o posoleniu wody – to tez ułatwia obieranie ze skorupek:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>